Mal dit køkken!

Mal dit køkken! Det behøver ikke være hverken dyrt eller svært at opdatere sit køkken. Du kan faktisk nå rigtig langt med lidt maling. Grønne køkkenlåger har længe været in, men det er kun din fantasi der sætter grænser når du skal vælge farver til køkkenlåger. Hvilke farver i køkkenet? Et køkken i farver er blevet meget populært i løbet af de seneste år. Selvom sort-hvid køkken er klassisk og tidløst, kan du fremhæve din personlige indretningsstil, med eksempelvis en speciel vægfarve i køkkenet. Du behøver heller ikke at hoppe med på moden og male hele dit køkken grønt.

Læs hele vores guide her!

Det behøver ikke være hverken dyrt eller svært at opdatere sit køkken. Du kan faktisk nå rigtig langt med lidt maling.

Grønne køkkenlåger har længe været in, men det er kun din fantasi der sætter grænser når du skal vælge farver til køkkenlåger.

Hvilke farver i køkkenet?

Et køkken i farver er blevet meget populært i løbet af de seneste år. Selvom sort-hvid køkken er klassisk og tidløst, kan du fremhæve din personlige indretningsstil, med eksempelvis en speciel vægfarve i køkkenet. Du behøver heller ikke at hoppe med på moden og male hele dit køkken grønt.

Der er flere tiltag som du kan gøre dig når du vil opdatere dit køkken:

Male køkkenlåger:

Tag din boligindretning til nye højder ved hjælp af maling af køkkenlåger. Det vigtigste her er, at du er grundig med dit forarbejde. For at malingen binder på overfladen, er det vigtigt at du sliber og grunder dem før du påbegynder dit malerarbejde. Især køkkenlåger af laminat skal grundes grundigt, for at malingen kan binde på dem.

Når du maler selv har du mulighed for selv at vælge hvordan dit nye køkken med farver skal se ud.

For at samle inspiration har vi henvendt os hos førende arkitekter og indretningsrådgivere, og har samlet nogle af deres anbefalinger i nedenstående fem råd:

 

Hvordan maler man køkkenlåger:

Træ er den bedste skabsoverflade at male

Ubehandlet, malet og farvet træ – alt kan medvirke til at skabe helt fantastiske rum.  MDF, komprimeret- eller imiteret træ er også rå diamanter til et malingsprojekt. Faktisk er ethvert materiale, som du kan slibe med sandpapir, så malingen klæber, et formidabelt lærred og medie til at skabe unikke rum. Af samme grund er laminater ikke de optimale overflader i relation til et DIY-malingsprojekt. Du kan godt male dem, men der går som regel ikke særlig længe før de begynder at se slidte ud. Skal du male køkkenlåger af laminat, melamin eller et andet meget glat materiale, anbefaler vi at du anvender vores primer for at sikre bedre vedhæftning. Du kan med fordel anvende en skumrulle eller en meget korthåret malerrulle. Lad grunderen tørre et døgns tid, før du påbegynder at male dine køkkenlåger.

Bemærk, at farvet træ og blanke overflader skal slibes før du påbegynder at male dem.

Forberedelsen er ligeså vigtig som malingen.

Begynd med at tømme kabinetterne helt og rengør dem grundigt. Sørg for at al fedt og snavs er væk. Rengør alle overflader grundigt med grundrens, og tør efter med rent, varmt vand. Fjern beslag samt håndtag og kontroller hængslerne. Fjern alle skuffer og lignende elementer. Husk at sætte etiketter på alle delene, så du kan holde styr på, hvor de hører hjemme. Du kan også vælge at fjerne skabene fuldstændigt, og sende dem til en professionel som kan sprøjtemale dem. Dette er dog et større job og kan være svært at gøre på egen hånd.

Maskér forsigtigt malingsfrie dele – såsom hængsler, bordplader og stikdåser – med malertape. Brug et træfyldstof til at reparere huller og andre ufuldkommenheder i træet. Vi anbefaler, at du sliber de overflader som du ønsker at male. En roterende slibemaskine fungerer godt på flade overflader. Håndslib de mere besværlige dele, og glem ikke skabenes kanter! Hvis dine køkkenskabe er plettede, anbefaler vi at du bruger korn 220 sandpapir. Hvis dine køkkenskabe er malede, anbefaler vi at du bruger korn 120 sandpapir, inden du går videre til en finere variant. Er der meget maling på dine køkkenlåger, kan du overveje at fjerne malingen helt med et af vores remover-produkter.

 

Primer er, ja – Prima!

Når du har klargjort grundigt, er primer vigtigt, hvis du vil sikre dig et flot resultat. All-in-one primer og malingsprodukter anbefaler vi at du undgår, da de sjældent kan klare jobbet tilfredsstillende. Hvis sandheden skal frem giver olieprimer og -maling flotte og holdbare resultater, men visse oliebaserede malinger og primere kan indeholde flygtige organiske forbindelser, hvorfor vi hos Gebenna ikke fører denne slags malinger i vores sortiment. Et godt alternativ er vandopløselig maling, såsom en latex-oliekombination og Primacols Primergrunder Gel.

Overvej at tone primeren, så den passer til den endelige farve. Hvis din farveovergang er ekstrem, kan du i stedet tilføje et ekstra underlag med en tykkere om mindre gennemsigtig primer, som skjuler mere – denne kan selvfølgelig også tones. Du kan få toningen udført i en malerbutik.

Er dine køkkenlåger af ubehandlet træ, anbefaler vi at du grunder disse. På denne måde skaber du en hinde så træet ikke suger så meget maling, så der kan være ret mange penge at spare på den lange bane.

Har køkkenlågerne været malet før, anbefaler vi ligeledes at du grunder dem, da dette blokerer for uønskede misfarvninger, da det forhindrer stoffer og farvepigmenter i at trænge ud i den nye maling.

Anvend kvalitetsmaling

Du får bedre dækning og de flotteste resultater ved at anvende kvalitetsmaling – det er derfor oftest også en god ide at bruge lidt flere penge på at få et malerarbejde du er glad for og stolt af, og som holder i mange år. Husk også – som ved stort set alt andet malerarbejde – at to lag maling er vigtigt. Dette gælder især for skabe, idet du dermed også etablerer en slidstærk overflade som malingen hæfter på.

 Halvglans, glans eller satin – jo hårdere finish jo bedre

Mal dine køkkenlåger med den valgte farve. Vi anbefaler at du anvender vores træ- og emaljemaling i glas 30 eller glans 50, for at få et slidstærkt resultat. Jo blankere overflade, des nemmere er det at holde rent efterfølgende. Mat maling på køkkenskabe er upraktisk. Du har brug for en overflade som er holdbar, og som kan aftørres, samtidig med at du ikke behøver at male den igen de næste mange år.

Mal gerne dine låger med en malerrulle, for at undgå synlige penselstrøg.

Og husk også lige, at uanset hvilken maling du bruger, skal du ventilere rummet. Åbn vinduerne, skab gennemtræk og anvend gerne en blæser til at lede luften ud af vinduet. Bær også gerne en maske.